Vraag het je opa

We hebben zo’n beetje het beste pensioenstelsel van de hele wereld. Over die wereld kunnen reisprofessionals wel meepraten. Jullie kennen de mooiste uithoeken en weten hoe jullie klanten een onvergetelijk verblijf kunnen bezorgen. Maar dat goede pensioen? Hoe zit het daarmee? Het beste van de wereld?

Wie kunnen het antwoord op deze vraag beter geven dan de mensen die er al mee te maken hebben: de gepensioneerden zelf. Vraag het ze. Of nog beter: ga een gesprek aan met je opa. Over zijn pensioen. Over wat er voor je oma is mocht hij overlijden. Bij Reiswerk Pensioenen bouw je niet alleen aan je eigen pensioen; ook aan dat van je nabestaanden. Niet fijn misschien om over te praten. Wel goed om te weten dat het er is.

Niet perfect, wel goed
In dat gesprek met je opa blijkt misschien dat ons pensioenstelsel niet perfect is: veel pensioenen zijn de afgelopen jaren gelijk gebleven. Toch een minpuntje. Maar waarom zijn de pensioenen in Nederland dan toch zo goed? Dat heeft een paar oorzaken. Je opa krijgt niet alleen pensioen van zijn pensioenfonds. Elke maand komt er ook AOW op zijn rekening. Dat krijgt iedereen die zijn of haar leven lang in Nederland woonde: een mooie basis voor je ruimte voor later. Een andere reden is dat de pensioenfondsen sparen voor die ruimte voor later. Reiswerk pensioenen heeft ruim 360 miljoen euro in kas voor jou, je collega’s, je vroegere collega’s, de gepensioneerde reisprofessionals, partners van overleden collega’s en wezen. Juist dat samen aan je pensioen bouwen is een tweede kracht van het Nederlandse stelsel. Het is een grote, erg grote spaarpot. En ja, daar moet je verplicht aan meedoen. Want anders begin je er te laat mee. Vraag het maar aan je opa: had hij op z’n 25-ste aandacht voor zijn inkomen nu? Dat ‘niet na hoeven denken aan die ruimte voor later’ is voor mij ook een belangrijke kwaliteit. Gewoon eens per jaar kijken op de site van Reiswerk Pensioenen. En zien wat je heb opgebouwd. En als je dan met je opa, oma, vader, moeder over hun pensioen hebt, vraag dan ook wat ze je adviseren. Misschien is dat wel om eerder goed na te gaan of je genoeg hebt om het leven te leiden wat je voor ogen hebt. Een beetje eerder of veel eerder. Om zelf van die mooie reizen te kunnen maken waar je je klanten blij mee maakt.

Klik hier voor jouw eigen overzicht van jouw ruimte voor later.