En wat als er iets verandert?

Wat verandert er eigenlijk niet als het om je boterham voor morgen gaat? De koersen op de aandelenmarkt, de rente waarmee het fonds moet berekenen of er genoeg geld in kas is, de heftige aanvallen van hackers op de administratie, de samenstelling van het bestuur? Allemaal waar, maar nu wil ik het hebben over de pensioenregeling zelf. De afspraak tussen sociale partners, de ANVR en de bonden. Die afspraak gaat over de kern van de regeling. Hoeveel mag je boterham voor later kosten? Hoeveel risico mag het fonds lopen? En wat is de ambitie over de hoogte van de pensioenen? Tijdens de pensioenlunches die Reiswerk Pensioenen verzorgt, gaat het er ook over.

Het pensioenfonds voert uit, maar wie bepaalt de pensioenregeling voor de reisprofessionals en wie bepaalt of er op die boterham ook beleg komt? En is het roomboter of halvarine of misschien wel een boterham met tevredenheid? Bij de huidige lage rente is de roomboter er af gegaan. Of de ANVR plus vakbonden moeten bereid zijn meer te betalen voor pensioen.

De sociale partners zijn de opdrachtgevers van het bestuur van het pensioenfonds. Zij bepalen bijvoorbeeld of de pensioenen individueler worden en welke risico’s de reisprofessionals dan nog samen delen? Ook in het Pensioenakkoord van afgelopen zomer kwamen die vragen aan bod. Een pensioen waarbij je als deelnemer volledig het risico draagt? Of iets waarbij er beperkte onzekerheid is? De uitkomst, het Pensioenakkoord dus, was iets er tussen in. Niet volledig op jezelf, maar ook niet zonder risico’s. En dat is de toekomst voor alle deelnemers van pensioenfondsen.

Het is een verandering waar iedereen rekening mee moet gaan houden: wat vroeger zeker leek als het om pensioenen gaat, is dat in de toekomst minder. Nu eigenlijk ook al: Reiswerk Pensioenen komt er niet onderuit volgend jaar de opgebouwde pensioenen te verminderen. Dat leek jaren geleden onvoorstelbaar. Maar nu komt het er toch aan. Voor de ongeveer 600 gepensioneerden die elke maand nu pensioenuitkering ontvangen: dat gaat omlaag. Voor de deelnemers: op de jaarlijkse brief met de pensioenopbouw staat in 2021 een lager bedrag.

Misschien komt die brief voor deelnemers en de uitkering van de gepensioneerden, niet meer van Reiswerk Pensioenen. Daarover nemen de ANVR en de bonden een besluit en gaat Reiswerk Pensioenen dat verder invullen. Dan bouw je als reisprofessional net als nu pensioen op, maar misschien bij een ander pensioenfonds. Naast de veranderingen waar alle pensioenfondsen mee te maken hebben komt er dan voor de reisbranche nog een verandering erbij. Met als doel: een goede boterham voor later met meer kans op roomboter.