Scheiden

Je bent gepensioneerd en gaat scheiden of uit elkaar. Hoe zit het met je pensioenuitkering?

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Was je getrouwd of geregistreerd partner? Dan kan een scheiding gevolgen hebben voor je pensioenuitkering.

 • Was je vóór je pensioendatum al getrouwd of geregistreerd partner?
  Dan heeft je ex-partner volgens de wet recht op de helft van het ouderdomspensioen. Dit heet verevening van pensioen. Je mag hier samen ook andere afspraken over maken.
 • Was je vóór je pensioendatum nog niet getrouwd of geregistreerd partner?
  Dan heeft dit geen gevolgen voor je pensioenuitkering.

Bijzonder partnerpensioen

Was je vóór je pensioendatum getrouwd of geregistreerd partner? En heb je het partnerpensioen op je pensioendatum niet uitgeruild? Dan heeft je ex-partner ook recht op bijzonder partnerpensioen. Jullie kunnen hierover samen andere afspraken maken.

Wil je het pensioen verevenen? Neem dan binnen 2 jaar na je scheiding contact op met het pensioenfonds. We kunnen de verevening pas doorvoeren als we alle gegevens ontvangen hebben. Maakten jullie samen andere afspraken? Geef deze dan ook binnen 2 jaar door aan het pensioenfonds.

Samenwonen

Woonde je samen? Als je uit elkaar gaat, verandert je pensioenuitkering niet.

 • Woonde je vóór je pensioendatum al samen?
  Overlijdt je en heb je het partnerpensioen niet uitgeruild? Dan heeft je ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Jullie kunnen hierover samen andere afspraken maken.
 • Woonde je vóór je pensioendatum nog niet samen?
  Het partnerpensioen is niet van toepassing als je na je pensioendatum bent gaan samenwonen. Als je overlijdt, heeft je ex-partner geen recht op (bijzonder) partnerpensioen.

Je AOW-uitkering

Als jullie beiden een AOW-uitkering hebben, kan de hoogte van deze uitkering veranderen. Lees meer over de AOW op de website van de Sociale Verzekeringsbank.